2019. július 5., péntek

Play with Fire: Tűz és vér

5. rész

Kenneth hajóra szállt embereivel, s már érezte, hogy nincs messze a céltól. Lassan kikötöttek Sárkánykőre. Az égre nézett, s megpillantotta a két sárkányt, amik az eget szelték. Jorah és Rhanno fogadták a katonákat a parton. A dothraki vezető kezében egy kosár volt, ahova az összes katonának bekellett raknia a fegyverét. Kenneth intett katonáinak, akik szép lassan beledobálták pisztolyaikat, s késeiket. Khal Rhanno, két másik dothraki kezébe adta a kosarat, akik elindultak a lépcsőn felfelé.
– Daelyssel szeretnénk beszélni. – jelentette ki Kenneth, mire Jorah felvonta szemöldökét. Rhannora nézett, aki elmosolyodott.
– Kövessetek. – felelte a dothraki vezér, majd elindultak a vár felé. Roberion párszor elrepült felettük, hogy meggyőződjön róla, hogy senki sem jelent veszélyt lovasára.
Severina bekopogtatott a lány szobájának ajtaján. Percek teltek el, mire az ajtó kinyílt. Daelys szemei beestek, s elszíneződtek. Arca sápadt volt, ezüst haja kócosan hullt vállaira. A barna hajú lány belépett a szobába, majd a szekrényhez lépett. Elővett egy szürke nadrágot, majd egy fekete, hosszú ujjú pólót. Az ágyra tette őket, majd elkezdte törölgetni a lány fekete bokacsizmáját. Daelys továbbra is az ablaknál ücsörgött, s észrevette, ahogyan a Lannister katonák Khal Rhanno mögött gyalogoltak felfelé, a kastélyhoz. Mély levegőt vett, majd megkérte Severinát, hogy fonja be haját. A lány boldogan neki esett a szőkeség csoda szép hajának, majd egy kis alapozót tett a szemei alá. Daelys felöltözött, majd a csarnokhoz ment. Most először lépett be oda, mióta Sárkánykőn vannak. Végig simított ősei trónján. Helyet foglalt rajt, majd várni kezdett. Hamarosan be is lépett Rhanno a csarnokba, majd mosolyogva nézett végig Daelysen. A lány mellé sétált, majd a többi dothraki körbe állta Kennethet. Jorah és Ivan pedig az ajtónál ácsorgott. Kenneth hatalmasakat nyelt, s szinte reszketett, ahogyan ránézett Rhannora, s Daelysre. Álla remegni kezdett, s egyszerűen, nem mert megszólalni.
– Az ifjú Lannister azért van itt, hogy megadja magát. – szólalt meg végül Rhanno, s a szőkeségre nézett. Daelys elmosolyodott.
– Cserébe kérlek, ne gyújtsd fel a várost. – tette hozzá remegő hangon Kenneth. A szőkeség végig nézett a remegő fiún, majd Khal Rhannora emelte tekintetét. A férfi mosolyogva állt mellette, amitől a lány arcára is egy kis mosoly kúszott.
– Eszem ágában nem volt felégetni a várost a sárkányaimmal. – felelte, mire Kenneth megkönnyebbülten lélegzett fel. – De a bátyád meg fog halni. – tette hozzá határozottan, mire a fiú lehajtotta fejét.
– Tudom. – suttogta, s nem ellenkezett. Legbelül tudta, hogy nincs más mód. A nép így is úgy is fellázad ellene, s a gazdaság már így is romokban hever. – Viszont nem szeretnék ott lenni, ha ezt megengeded nekem. – mondta, mire Daelys ismét Rhannora nézett.
– Mit javasolsz? – intézte kérdését a dothraki vezér felé, aki mély levegőt vett, majd végig nézett a törékeny fiún.
– A Lannister katonák, s a fiú, - mondta – menjenek vissza Lannisrévbe. Várják meg ott a háború végét. – felelte, mire a szőkeség rábólintott.
– Legyen így. – nézett Kennethre, aki térdre ereszkedett, s hálálkodni kezdett. Végül feltápászkodott, majd ismét fejet hajtott a lány előtt. Rhannonak is megköszönte, majd kilépett a csarnokból. Közölte katonáival a hírt, majd elhagyták Sárkánykőt. A fiú még utoljára megbámulta a sárkányokat, majd örömmel telve tért haza Lannisrévbe.
Daelys mély levegőt vett, majd felállt. A mellette ácsorgó férfira nézett, majd elmosolyodott. Végig nézett barátain, majd eltűnt arcáról a mosoly. Sarkon fordult, s Severinával az oldalán, elhagyta a csarnokot. Visszament szobájába, majd ismét az ablakhoz ült. Severina épp a fürdőszobában tevékenykedett, amikor a szőkeség ajtaján valaki kopogtatni kezdett. A Targaryen lány kinyitotta a faajtót, s Alora Greyjoyal találta szemben magát. A nő elmosolyodott.
– Bejöhetek? – kérdezte, mire a szőkeség kijjebb tárta az ajtót. Alora belépett a szobába, majd haját füle mögé tűrte. Végig nézett a húsz éves lányon, majd megfogta annak kezét. – Részvétem, drága. – mondta, mire Daelys szemébe könnyek gyűltek. Alora elmosolyodott, majd átölelte a lányt.
– El se temethettem. – szipogta, majd letörölte arcáról a könnyeket. Alora megragadta a lányt, majd a szemeibe nézett.
– Megbosszuljuk. – arcán ismét megjelent valami bizalmat árasztó mosoly, ami valahogy megnyugtatta Daelyst. – Ígérem. – tette hozzá, majd végig simított a szőkeség arcán. Ismét megölelte, majd magára hagyta. Az ezüsthajú lány mély levegőt vett, majd megpróbálta összeszedni magát.
Jorah észrevette, hogy Rhanno érez valamit a lány iránt, de nem tette szóvá. Nem lett volna joga hozzá. Tudta, hogy hamarosan vége az egésznek, s ő el fog tűnni. Hamarosan megnyugodhat a lelke, ha sikerül Daelysnek adnia a kantonokat. Dorne népe már most pezsgőt bontott Grenn Lannister bukása alkalmából. Mindenki érezte már, hogy itt a vég. Bár Jorah aggódott Daelys miatt. A prófécia még mindig áll, s sárkányát Roberionnak nevezte el. A férfi minden este imádkozott, hogy a jóslat ne váljon valóra. Ivan már buzgón szervezte a támadást, Alorával és Jacorral az oldalán. Rhanno minden mondatára hevesen bólogatott. Frederick Starknak mindegy volt, ő csak az elnök halálát akarta. Hiába nem tartozik a fennhatósága alatt, Északot is ugyanúgy érinti Grenn idióta döntései. Mikor mindent megbeszéltek, Ivan ott hagyta a parancsnokokat, majd Daelys szobája felé vette az irányt. A lány már készen állt az indulásra. Egy fekete, vékony kabátot viselt, kezein pedig ott virítottak a vörös bőrkesztyűk, amit még apjától kapott. Míg a katonák a parton gyülekeztek, s szálltak fel a hajókra, addig Daelys felmászott Roberion hátára. Oira izgatottan követte a fekete sárkányt, s megindultak Királyvár felé.

Grenn egyedül ücsörgött az irodájában. Az utcákon egyetlen egy embert se lehetett látni. Mindenki elbújt. A legtöbben a pincébe bújtak, hisz arra számítottak, hogy a sárkányok porig fogják égetni a várost. Az elnök kócosan ücsörgött az ablak előtt, arca beesett volt, ruhái gyűröttek. Napok óta nem fürdött, s nem evett. Csupán az irodájában lévő whiskys üvegből fogyott a folyadék. Arcán továbbra is ott volt az az őrült mosoly. Nem menekült, továbbra is hitte, hogy nyerni fog, habár már senki nem állt mellette. Mindenki a vesztét várta. Dorne napok óta kárörvendő emaileket küld neki, amiket sokszor végig se olvas. Körbe vette őt a mocsok, s a bűz. Az iroda felvolt forgatva, Daenerys Targaryen festménye pedig szétvagdosva hevert a földön. Idegesen kémlelte az eget, ám nem onnan jött a támadás. Látta, ahogyan a Stark katonák betörik a városkaput. A dothrakiak gyorsabban rohantak, mint bármelyik katona. Mindannyian az épület felé iparkodtak. Grenn még ekkor sem állt fel. Ült, s nézte, ahogyan elérik a székhelyet. Hallotta, ahogyan végig baktatnak az házon. Khal Rhanno berúgta az elnök irodájának ajtaját, majd megállt a küszöbnél. Nem volt harc, nem kellett megölniük senkit. Grenn felállt, majd a dothraki vezetőre nézett. Rhanno két embere oda lépett, majd megragadta a férfit. Az elnök még ekkor is csak vigyorgott. Végig vezették őt az épületen, majd Dragonpit-hez vitték. Daelys már ott várta a férfit, mögötte pedig Roberion állt. Amikor meglátta Grennt, a sárkány felüvöltött. A két dothraki katona a lány elé vetette a Lannister férfit. A fél társaság Daelys mögé állt, míg a többiek pár száz méterrel odébb álltak meg. Grenn még mindig vigyorgott. Végig nézett a lányon, majd felnevetett. Hisztérikus, őrült nevetés volt. Nem mondott semmit, csak vihogott.
Dracarys. – mondta ki a varázsszót Daelys, s ennek hallatán Grenn elhallgatott. Csend lett, Roberion pedig felemelte fejét. A sárkány szinte elmosolyodott. Kinyitotta száját, s Grenn ekkor értette meg, hogy mi fog vele történni. Nem volt már esélye a menekülésre. A sárkány horkantott egyet, majd lángokba borította a férfit. A szőkeség szinte elmosolyodott a férfi halálán. A háttérben mindenki ujjongott. Az emberek előbújtak a házukból. Egyre többen merészkedtek oda, s ámulattal nézték a sárkányokat, s Daelyst. Az elnökből lassan nem maradt más, csupán hamu. A Targaryen lány felnézett, s látta, hogy az emberek megkönnyebbültek. Királyvár népe egyszerre kántálta Daelys nevét. A szőkeség Jorahra nézett, aki szintén tapssal jutalmazta a Lannister férfi halálát. Jorah visszanézett a lányra, majd elmosolyodott. Teste elgyengült, s abba hagyta a tapsolást. Lábai összecsuklottak, s földre rogyott. Daelys azonnal oda rohant, s letérdelt mellé. Jorah a lány ölébe zuhant. A férfi elmosolyodott, s a lány lila szemeit nézte. Nem hallotta már az emberek kiáltozását, ahogyan a lány nevét kántálják. Nem érezte többé Daelys édes illatát. A lány szemeibe könnyek gyűltek. Jorah továbbra is csak mosolygott, s utoljára megszorította a szőkeség kezét. A férfi lehunyta szemeit, majd szinte elporladt a lány kezei közt. Mindenki elhallgatott. Csend lett. Rhanno letérdelt a szőkeség mellé, majd átölelte őt. Daelys könnyei potyogni kezdtek, s tudta, hogy többé nem ölelheti át Joraht. Többé nem foghatja meg kezét, s nem beszélgethet vele. Rhanno belepuszilt a lány hajába, s ringatni kezdte őt. Roberion a lány köré feküdt, s szinte vele együtt sírt. Oira a levegőből üvöltött fel, s hatalmas köröket tett a város körül. Mindannyian gyászoltak. Még az nap este eltemették Robert Targaryent, s Daelys egy lufit engedett az égbe, Jorah emlékére. Utoljára megsiratta őket, majd mély levegőt vett, s összeszedte magát.
Másnap már a városban voltak a kantonok vezetői, s Királyvár tárgyalójában ücsörögtek. A szőkeség belépett a terembe, s azon nyomban mindenki felállt. Daelys helyet foglalt a volt elnök helyén, majd végig nézett a hat emberein, akik körbe ülték az asztalt.
– Mindenkinek köszönöm, hogy ilyen hamar megjelent. – kezdte mondandóját, majd mély levegőt vett. – Ha engedik, szeretném megszavaztatni a néppel, hogy kit szeretnének elnöküknek. Úgy gondolom, az itt lévők lehetnének a jelöltek. – folytatta, mire az emberek egymásra néztek. Egész eddig csupán ők döntötték el, sose vonták be az átlagembereket. Senki nem felelt. Daelys egyre feszültebb volt. Végül valaki felállt.
– Nekem tetszik az ötlet! – mosolyodott el Alora Greyjoy. Ezután Lannia Martell állt fel, akit Kenneth Lannister követett.
– Rendhagyó ötlet, de én is benne vagyok. – szólalt meg Carn Baratheon, majd ő is felállt. Végül Tobin Arryn és Bennar Tully is felállt. A szőkeség elmosolyodott, majd megköszönte nekik. Ő maga kiakart maradni a jelöltek soraiból, ám Alora ragaszkodott ahhoz, hogy az ő neve is szerepeljen a listán. A nagyvárosok szavazóhelyeket jelöltek ki, s minden embernek lehetősége volt választani. Egy hét múltán, elkezdték összeszámolni a szavazatokat. Ivan volt az, aki felügyelte a számlálást. Ő már előre tudta, hogy ki nyert. Két héttel később rendeztek egy sajtótájékoztatót, s a jelöltek mind izgatottan ücsörögtek az első sorokban. Daelys egy csodaszép, fekete, csipkés ruhát viselt. Haját levágatta, sminkjét pedig Severina csinálta. A szőkeség Alora mellett ült, aki megdicsérte a lány haját. Sokan elsőre fel se ismerték, ám Roberion hátán érkezett, így kétség sem volt arról, hogy ő egy Targaryen. Újságírók és fotósok tömkelege várta izgatottan a választás eredményeit. Kattogtak a fényképezők. Végül belépett Ivan, s oda lépett a kis mikrofonhoz. Kezében egy kis boríték volt, amiben a nyertes, s az új elnök neve szerepelt. A férfi elmosolyodott, majd körbe nézett.
– Szóval, köszöntök mindenkit. – kezdett bele, majd megköszörülte a torkát. – A mai napon kiderül, hogy ki lesz az, aki a következő tíz évre elfoglalhatja Királyvár elnöki irodáját. Hat kanton irányítója lesz, s a nép választottja. – Ivan mély levegőt vett, majd remegve kibontotta a borítékot. Elolvasta a nevet, majd elmosolyodott. Felnézett, s nem tudta visszatartani örömét. – Tehát a választott, - folytatta, s már mindenki tűkön ült, hogy megtudja, kinek a neve áll a borítékban – Daelys Targaryen. – mondta ki a nevet, s azonnal mindenki tapsolni kezdett. Alora azonnal ujjongásba vágott. A szőkeség felállt, majd körbe nézett a terembe. Felsétált Ivan mellé, majd a mikrofonra tekintett. Nem tudott mit mondani. Csendben ácsorgott, s hallotta, ahogyan kattannak a fényképezőgépek. Ivan megbökte a lány oldalát, mire Daelys riadtan fordult a férfi felé. Ivan letérdelt, majd üvöltözni kezdte a lány nevét. A terem nevetésbe tört ki, ahogyan a szőkeség is. A férfi felállt, majd megsimogatta a lány hátát, s arrébb lépett.
– Köszönöm mindenkinek. – szólalt meg, ám hangja elcsuklott. Valami furcsa érzés támadt rá, de nem volt rossz. Jó érzés volt. A hat kanton vezetője állva tapsolta a lányt. Nem bánták a választás eredményét. Mind tudták, hogy az ország jó kezekben lesz. Még Frederick Stark is állva ünnepelte az első elnöknőt.
A következő héten a lány betartotta Alora Greyjoynak tett ígéretüket, s a Vas-szigeteket leválasztották a kantonoktól. Immáron öt kanton maradt, akik nem követeltek semmit, csupán békét akartak. Ivan mindenben segített a lánynak, hisz nem túlzottan értett a politizáláshoz. A szőkeség nem gondolta, hogy ennyi papírmunkája lesz.
Hónapok teltek el, s Rhannoval egyre közelebb kerültek egymáshoz. Daelys imádott a férfival lenni, önmagát adhatta mellette. Egy napsütéses napon, a férfi egy ékszerboltból lépett ki. Utoljára rápillantott a kis dobozban lévő ezüst gyűrűre, majd mély levegőt vett, s megindult a székhely felé. Belépett az irodába, ahol a szőkeség egy hatalmas mosollyal fogadta. Rhanno megcsókolta a lányt, majd idegesen letérdelt elé. Megköszörülte torkát, majd elővette a kis fekete dobozt.
– Daelys Targaryen, - mondta ki a lány nevét, aki a szájához kapott – hozzám jössz feleségül? – a kis doboz teteje felnyílt, mire a szőkeség bólogatni kezdett. Rhanno vigyorogni kezdett, akár egy öt éves, majd felállt, s felkapta a lányt. Megcsókolta, majd felhúzta ujjára a gyűrűt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Neva Bajkowe Szablony