2023. október 28., szombat

Októberi borzongás

Köszöntelek e gyönyörű, esős októberi napon. 
Most egy kis listával érkeztem. Ha szereted a horror filmeket, a borzongást és persze a halloween-t, akkor ezt ne hagyd ki. Saját általam kiválasztott filmeket és sorozatokat hoztam el, amik passzolnak az október végi hangulathoz (az én meglátásom szerint).


◊ ◊ ◊ ◊

Oculus
Az első legyen egy számomra örök kedvenc. A rendező Mike Flanagan, 2013-ban mutatták be (itthon 2014-ben), természetfeletti horror.
A film két különböző időpontban játszódik: A jelenlegi, valamint a 11 évvel korábbi. A két cselekmény és visszaemlékezése egy időben történik.
2002-ben, egy szoftver mérnök, Alan Russell beköltözik a feleségével, Marievel, a 10 éves fiával, Timmel, és a 12 éves lányával, Kaylievel az új házukba. Alan hamarosan vásárol egy antik tükröt, hogy feldíszítse vele az irodáját. Tudatán kívül a tükör rosszindulatú és természetfeletti, amely mindkét felnőttnél hallucinációkat vált ki; Mariet a rothadó saját teste kezdik el üldözni, Míg Alant egy Marisol nevű kísérteties nő kezdi elcsábítani, akinek a szeme helyén tükör van. Idővel, a szülők pszichés állapotba kerülnek, Alan egyre inkább egyedül szeretne lenni az irodájában, Marie viszont egyre paranoiásabb és visszautasító. Ugyanezen idő alatt a házban lévő növények is kezdenek kihalni, és a család kutyája is eltűnik, miután bezárják őt az irodába. Ezután, Kaylie látja Alant kettesben Marisollal, amit elmondd az anyjának. Marie megőrül és megpróbálja megölni a gyerekeit, Alannak sikerül legyőznie, majd odaláncolja őt a hálószoba egyik falához. Alan határozatlan időre az irodájában marad elszigetelten; amikor a család kezd kifogyni az élelmiszerből, a gyerekek megkísérlik, hogy segítséget kérjenek a szomszédoktól, de ők nem hiszik el a történteket.A gyerekek nagyon félnek, de tudják erősnek kell lenniük. Eközben a 11 évvel későbbi idősíkban a két testvér újra találkozik, hogy beteljesítsék gyerekkorukban tett közös fogadalmukat. A tükörnek pusztulnia kell. Kaylie úgy dönt, hogy ezelőtt még mindenképpen be szeretné bizonyítani a világnak, hogy a tükör természetfeletti. 

Kinek ajánlom? Mindenkinek.

◊ ◊ ◊ ◊

The Fall of the House of Usher
második legyen egy sorozat, ami most, nem rég jelent meg és Netflixen elérhető, szintén Mike Flanagan keze munkája.
A történet egy testvér pár körül forog, Roderick és Madeline Usher. 1980-ban, mondhatni egyességet kötnek az "ördöggel", aki nem a lelküket kéri cserébe, hanem a vérvonalukat. A megállapodás ugyanis úgy hangzik, hogy gazdagok és sikeresek lesznek, viszont ha Rodericknek eljön az ideje, mindenki meghal, az egész család. A testvérpár belemegy, s megszületik az alku. Az idő előrehaladtával meg is feledkeznek erről, mintha csak egy furcsa álom lett volna, egészen addig, amíg az első gyermek (Roderick gyermeke), meg nem hal. Azután sorban hullnak a fejek, ha lehet így fogalmazni. Végül ők is szembe találják magukat azzal a nővel, akivel anno megkötötték az alkut, de már késő mindennek. A történet több szálon is fut egyszerre, s majdnem csak a végén jövünk rá mi is, hogy pontosan mi és miért történik. Az eredeti mű Edgar Allan Poe tollából fogant. 

Egyébként van egy 1960-as változat is, Roger Corman rendezte. Azt még én sem láttam, de aki kedveli a régebbi filmeket, ajánlom figyelmébe, én is megfogom nézni. Nem tudom, hogy ahhoz van e szinkron, vagy felirat, de érdekes lehet. Valamint az eredeti művet is ajánlom.

Kinek ajánlom? Akik jobban szeretik a misztikus filmeket/sorozatokat, azoknak ez főnyeremény. Itt maga a történet a lényeg és nem a jumpscare-ek.

◊ ◊ ◊ ◊

The Addams Family

A harmadik pedig egy örök klasszikus, amit én nem csak az október/halloween alkalmával nézek meg, sokszor előveszem. Szerintem senkinek se kell bemutatni. 1991.-ben mutatták be, Barry Sonnenfeld rendezte. A második rész 1993.-ban került bemutatásra, ugyan azzal a szereplőgárdával és ugyan azon rendezővel. Mindkét filmet ajánlom, egy remekmű.

Első film:

A jóravaló, rémes hagyományait hűen őrző Addams család idillje felett sötét felhők gyülekeznek. Egy tönk szélére jutott ügyvéd és egy rémes perszóna kiterveli, hogy a nő fiát (Christopher Lloyd) pénzszerzés céljával becsempészi Addamsékhez, elhitetve, hogy ő a családfő rég eltűnt bátyja. Az ál nagybácsi csakhamar lelki válságba kerül: megszereti új családját...

 Második film:

A film azzal kezdődik, hogy új jövevény érkezik az Addams családba, Morticia fiút szül, Pubertet; testvérei Wednesday és Pugsley azon igyekeznek, hogy minél előbb eltegyék láb alól. Amikor Gomez és Morticia megpróbálnak felbérelni egy dadát, a gyerekek mindegyikőjüket elijesztik. Az utolsó pályázó, Debbie Jellinsky, úgy tűnik, nem adja fel könnyen; mindazonáltal ő egy sorozatgyilkos, akit Fekete Özvegyként ismertek. Következő áldozata Fester. Amikor Wednesdaynek gyanússá válik, Debbie rábeszéli Gomezt és Morticiát, hogy küldjék el Chippewába, egy üdülőtáborba. Amikor megérkeznek, Wednesay megpróbálja megmérgezni magát, míg Pugsley egy fára akarja felkötni magát. Debbie összeházasodik Festerrel, azután azonnal megpróbálja megölni őt a hawaii nászútjukon; Fester azt hiszi, hogy Debby szeretetből próbálja megölni. A végén Debbie megtagadja tőle a szexet, csak akkor hajlandó vele lefeküdni, ha soha többé nem látja a családját. Fester beleegyezik, azután elköltöznek McMansionbe, a külvárosba. Gomez depresszióba esik testvére elköltözése miatt, és Pubert eközben szőkül és vidámmá kezd válni. Időközben a Chippewa táborban, Wednesday találkozik egy hozzá hasonló kisfiúval, Joel Glickerrel, aki allergiás mindenre. Megerősíti a gyanújában, hogy Debbie a Fekete Özvegy, és Fester a következő áldozata. Amikor Wednesday megtagadja, hogy részt vegyen a tábor előadásán, bezárják a Harmónia Kunyhóba és kényszerítik, hogy meséket nézzen. Időközben, amikor Debbie megpróbálja megölni Festert házuk felrobbantásával, ám férje Izé segítségével megmenekül. Wednesday és Pugsley hazatérnek a táborból. Debbie villamosszékekbe szíjazza az egész családot, kivéve Pubertet, de Pubert rövidre zárja a kábeleket és ezzel Debbie, ahelyett, hogy megölné Addamséket, magával végez, a teste egy halom hamuvá válik, csak a cipői és a hitelkártya marad utána. A végjátékban Gomez és Morticia Pubertnek rendeznek egy partit. A vendégek között van egy potenciális új szerető Festernek, Demencia, egy kopasz, groteszk dada, aki Hogyishívják kuzinnak és Margaret Addamsnek dolgozik. Joel, Gomez kiköpött másaként, szintén megjelenik és Wednesday-jel elsettenkedik a temetőbe, ahol Debbie-ről beszélgetnek.

Kinek ajánlom? Ez jobbára egy horror komédia, családdal is lazán nézhető. Nem rémisztő, így akár gyerekekkel is lehet nézni, akár karácsonykor is. Ugyanitt nyugodt szívvel ajánlom a Wednesday c. sorozatot is, aminek ha minden igaz, hamarosan jön a folytatása Netflixre.

◊ ◊ ◊ ◊

Coraline

2009-ben mutatták be, Henry Selick rendezte és ez egy mese, valójában. Emlékszem, mikor reklámozta a tv és nagyon vártam, de csak évekkel később néztem meg, mert valamiért feledésbe merült. Mai napig imádom, a kedvenc mesém és a csattanó a végén... nos, nem számít rá az ember.

A kamasz Coraline egyáltalán nincs elragadtatva attól, hogy szüleivel egy unalmas, ódon, vidéki házba kell költöznie, ahol a szülei minden figyelmét egy kertészeti katalógus megszerkesztése köti le. A lány unalmában felfedezőútra indul, eközben bukkan egy titkos ajtóra a nappaliban, ami egy másik valóságba vezet: itt minden ugyanolyan, mint ahonnan jött, még a szülei hasonmásaira is rátalál, de minden és mindenki sokkal kedvesebb, érdekesebb, izgalmasabb, mint az eredeti valóságban, azzal együtt is, hogy mindenkinek gombszeme van. A kezdeti látványos és kedves invitálás azonban egyre gyanúsabbá válik Coraline számára, különösen azután, hogy alternatív szülei felajánlják neki, hogy örökre velük maradhat, ha ő is gombot varr a szemére. A lány azonban megretten az ajánlattól, minekutána saját és valódi szülei élete is veszélybe kerül, mert ekkor válik nyilvánvalóvá, hogy milyen rosszindulatú szándék húzódik meg a titkos ajtó mögötti világban...

Kinek ajánlom? Akik szeretik a Tim Burton féle meséket, azoknak ez a mese is be fog jönni, noha nem T.B. rendezte. 

◊ ◊ ◊ ◊

Igazából hirtelen ezek jutottak eszembe, nem kizárt, hogy csinálok még egy kisebb listát, ha lesz rá igény. Remélem tetszeni fog nektek, ha pedig már láttátok őket, nézzétek meg ismét, mert mindegyik fenomenális. Köszönöm, ha végig olvastad a cikket, részben segítségemre volt a wikipédia. Nézz körül a blogon, s ha tetszenek a tartalmaim, iratkozz fel. További szép napot és kellemes halloween-t. 


Anne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Neva Bajkowe Szablony